Για την Α., που το περίμενε καιρό.

 

  Είναι ίσως η μικρότερη διαδρομή με φέρρυ που μπορεί να κάνει κάποιος: το πέρασμα δεν διαρκεί περισσότερα από τρία λέπτα. Το νησί των παγωνιών (Pfaueninsel) βρίσκεται λίγο έξω από το Βερολίνο και καταλαμβάνει μια έκταση 67 εκταρίων στον ποταμό Χάβελ. Μέσα σ’ αυτή την έκταση κυκλοφορούν ελεύθερα τα παγώνια, περπατώντας ιδιόρρυθμα και κάνοντας κάθε τόσο στάσεις για ν’ ανοίξουν τα φτερά τους.

  Στο νησί δεσπόζει ένα παλάτι χτισμένο στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο Πρώσος βασιλιάς Φρειδερίκος Βίλελμ ο Β’ απέκτησε το νησί το 1793 κι απαίτησε να κατασκευαστεί το παλάτι ως θερινό ανάκτορο στη δυτική όχθη του νησιού, ώστε να είναι ορατό από το ανάκτορο του στο Πότσνταμ. Στο νησί των παγωνιών, ο Πρώσος βασιλιάς περνούσε χρόνο με την επίσημη ερωμένη του, τη Βιλελμίνα Ένκε. Το χτίσιμο του παλατιού ολοκληρώθηκε το 1797 ωστόσο την ίδια χρονιά ο Φρειδερίκος πέθανε. Μετά από λίγους μήνες, η Βιλελμίνα Ένκε εξορίστηκε.

  Σήμερα, το νησί προσελκύει καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες. Θεωρείται μια από τις κλασικές ημερήσιες αποδράσεις των Βερολινέζων και τις ηλιόλουστες μέρες το νησί κατακλύζεται από κόσμο. Τα παγώνια κυκλοφορούν περήφανα κάτω από τον ήλιο, αδιαφορώντας για την παρουσία των ανθρώπων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν κάνουν τίποτα άλλο απ’ το να φωτογραφίζονται μαζί τους.