Εκεί που κάποτε υψωνόταν το Τείχος ανθίζουν τώρα κερασιές. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αρκετά σημεία μέσα στην πόλη βάφονται λευκά και ροζ από τα άνθη. Σύχνα, ο άνεμος παρασέρνει τα πέταλα και τότε τα πεζοδρόμια στολίζονται με αυτά τα χρώματα.

Υπάρχουν εννιά χιλιάδες κερασιές της ποικιλίας Sakura στο Βερολίνο. Οφείλουν την ύπαρξή τους σε μια εκπομπή της ιαπωνικής τηλεόρασης του 1990. Η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας παρακολούθησε με ενδιαφέρον το χρονικό της πτώσης του Τείχους κι απ’ ότι φαίνεται συγκινήθηκε αρκετά από τις εικόνες που προβάλλονταν στους δέκτες. Ο τηλεοπτικός σταθμός Asahi διοργάνωσε έναν τηλεμαραθώνιο που στόχο είχε να μαζέψει χρήματα ώστε να φυτευτούν κερασιές στο Βερολίνο. Η κερασιά της ποικιλίας Sakura θεωρείται στην Ιαπωνία ένα δέντρο που φέρνει ειρήνη και ευημερία στις καρδιές των κατοίκων είναι ένα από τα πιο ισχυρά σε συμβολισμό δέντρα της ιαπωνικής παράδοσης.

Το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν εκατόν σαράντα εκατομμύρια γιεν (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ σε σημερινά χρήματα) κι ήταν αρκετό για ν’ αγοραστούν και να φυτευτούν αυτά τα εννιά χιλιάδες δέντρα. Όταν ανθίζουν οι κερασιές διοργανώνονται γιορτές κάτω απ’ τα κλαδιά τους, στα πρότυπα του ιαπωνικού hanami. Μια από τις «λωρίδες του θανάτου» μετονομάστηκε μάλιστα σε TV-Asahi-Kirschblütenallee προς τιμήν του τηλεοπτικού σταθμού. Κάτω από τη γέφυρα της Bornholmerstraße, απ’ την οποία πέρασαν οι πρώτοι άνθρωποι από την ανατολική στη δυτική πλευρά της πόλης τη βραδιά που έπεσε το Τείχος, μπορεί κανείς να δει σήμερα περισσότερες από διακόσιες κερασιές –το ίδιο και στα πέριξ του Mauerpark.

 

*Οι τοποθεσίες έχουν φωτογραφηθεί από τις 16 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου.

 

*Κι ένα βίντεο από την Bornholmerstraße τη βραδιά που έπεσε το Τείχος. Στα γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους.